Koklear İmplant  ve Beyin Sapı İmplantlıların Eğitimi

İşitme cihazı ile işitemeyen ve ileri düzeyde işitme yetersizliği olan çocuk ve yetişkinlerin işitmesi amacıyla geliştirilen koklear implantlar işitme cihazlarından çok farklı bir işleve sahiptir. İşitme cihazları sesin yükseltilmesini sağlarken koklear implantlar iç kulağın hasarlı veya işlevsiz bölümleri yerine işlev gören bir teknoloji sağlar. İç kulakta bulunan işlevsiz işitme siniri hücrelerinin iletemediği ses sinyallerini kodlanmış elektrik uyaranlara dönüştürüp sinir liflerine aktarır, elektriksel uyaranlar olarak kodlanan konuşma sesleri sinir lifleri aracılığı ile beyinde bulunan işitme merkezine iletilerek işitme sağlanır ve eğitim ile işitilen sesler anlam kazanarak dil gelişimi edinilir.


Koklear implantlar ile sağlanan işitsel uyaran normal işitmeden farklı olacaktır ancak doğru programlanmış cihazlar ve doğru eğitimle bebek ve çocukların tam anlamıyla dil ve konuşma gelişimleri sağlanabilir.


Beyin Sapı İmplantı İç kulakta işitme hücrelerinin bulunduğu kokleanın ve/veya işitme sinirinin yapısal bozukluğu, yokluğu, gelişememesi veya travma ve tümör kaynaklı hasar görmesi nedeniyle koklear implanta uygun olmayan kişilerin beyindeki işitme çekirdeklerine yerleştirilen implanttır. İşitme kaybının erken tanılandığı ve bir yaşına kadar beyin sapı implantı olanların dil gelişimleri daha başarılı iken geç implant olanların eğitimi zorlaşmakta dudak okuma becerilerine ağırlık vermek gerekmektedir.